söndag 26 september 2010

20100926 söndag betyder kyrka

Ja nu är det söndag igen och idag blir det gudstjänst med nattvard, vilket säkert blir en speciell upplevelse.
Tom har redan givit er en grundlig redogörelse över de sista dagarna.
Jag ska bara tillägga något.
Min surveypresentation gick bra, precis som Tom sa, men vi hade också en allvarlig diskussion efteråt om antibiotikaanvändning, bakteriologi och odling och resistensbestämning, det lät faktiskt som om doktorn, som nu är”in charge” för den medicinska verksamheten lät irriterad över att den ena av de två som kan odla , var borta och att den andra inte tagit tag i det under tiden. Det var verkligen uppmuntrande för oss.
Sedan var den stora sjukhusfesten i vår trädgård en speciell upplevelse, jättelika högtalare som verkligen dånade ut afrikansk pop, människor som dansade långt innan maten var färdig, folk som sprang överallt, två hundar i trädgården, som åt upp allt som föll på gräset.
Alla tal, böner, maten! Önskar ni hade kunnat dela alla dessa upplevelser med oss, det är omöjligt att beskriva i ord.
Så småningom var allt över och vi kunde koppla av med vår lilla whisky i den vid det laget mörka och varma natten. På kvällarna är Afrika fantastiskt, utom myggen förstås. Jag har säkert 20 myggbett på varje ben och de gör ont. Vaknar varje natt vid 4 tiden och måste gå upp, dvs krypa ur mosquitonätet och ta en cetirizin för att så småningom bli av med den värsta klådan., men det är inte malariamyggor, men de finns ju också, men kommer egentligen inte förrän regntiden kommer, och den kommer i slutet av oktober.
Igår lördag, var det återigen avskedsfest för Erna och Dennis Okoko, men familjärt och stillsamt och trevligt. Erna kommer att förbli vår vän, det är jag säker på, fantastisk, 65 år snart och med halva sitt liv i Afrika som barnmorska , hon har varit med om det mesta. Bland annat varit utsatt för och nästan ihjälslagen en natt i sitt hem. Flögs hem till Tyskland för vård och det tog ½ år innan han var återställd och fått hjälp av psykolog i Schweiz för att bearbeta sina upplevelser. Till slut orkade hon åka tillbaka, då hit, där hon nu varit i 5 år, men med vakt i huset dag och natt.
Vi har nattvakter i kvarteret som går runt här i trädgårdarna på nätterna, önskar de kunde få tyst på hundarna ibland också, de för ett jäkla oväsen, en del nätter.
Nu har vi 5 dagar kvar och vi ska försöka få en del saker som diskmedel, salt och en del annat att räcka hela veckan.’
På tisdag har vi vårt avskedsparty, onsdag biblestudies, där jag förväntas stå för klokheterna, det blir inte lätt. Torsdag kommer nästa svenska doktor och lördagmorgon åker vi.
Dessförinnan ska vi också ha kommit överens med sjukhuset om hur det nya väntrummet för barn ska göras, och hur våra pengar bäst ska komma till nytta.

1 kommentar:

Barbro sa...

Hej !
Läser era berättelser med stort intresse, vilka upplevelser ni har varit med om och alla människor ni mött- Ja, det väcker många tankar och en önskan om att resa till Afrika. ha det så bra nu under era sista dagar där nere.
kramar till er båda
Barbro och Olle